Monday, July 11, 2011

Europe trip -Day 4

Eh...Sebelum tu...Flight JetStar ni lebih kurang Air Asia..seat nye xde lah besar sgt...tapi...sempat jugak aku menidurkan diri..:)




Barcelona view...

On the next day (day 4), hari ni je lah peluang yang ada untuk menakluki Barcelona b'coz the next day flight kitorg ke Amsterdam pukul 2.30pm..Ok..sebelum terus ke aktiviti, aku x mentioned lagi yg kitorg duduk kat mane kan?


Ha...ni nama hostelnya...keadaan bilik sebijik mcm dalam dorm masa zaman sekolah asrama dolu2...1 bilik ada 3 katil double decker.. so 6 orang..Room campur lelaki and perempuan..but separately toilet..so mcm biasa lah kan..nak mandi kena bwk barangan mandi dengan bertowel terkedek2 macam itik pulang petang..:) For your info, shower room ada 4...but 3 of them pintunya kaca uolzz! org luar boleh see thru!! hahahaha..cuma kaca tu not clear kaca la..dia kaca yg gerutu2 tu but still can see thru la..cuma tak clear..tapi selalunya (ceh..mcm selalu sgt mandi jek kan) aku akan masuk bilik yg lg 1..I can say that one having "The PERFECT DOOR"..huhu..

Bilik yg kitorg dapat kali ni semuanya perempuan kecuali my hubs and Tepet..so diorg suka giler la kan sharing dgn minah2 saleh yg tidurnya hanya memakai tuuuuut aje..hahahha

Pagi2 lagi kitorg dah keluar...cari sarapan dulu dekat area hostel...


Jadi minuman rasmi dah ni...coffee...


Kebab..sharing is caring...:)


Station yang paling dekat dengan hostel...dekat pon kene menapak 3 blok jugak la...:)But be careful dengan sign kat station tu..ni station train untuk ke airport..bukan untuk berjalan2...

1st place kitorang nak g melawat Sagrada Familia..Church berhantu...:)Tapi masa nak cari train station, kitorg nampak ramai giler org dekat 1 bangunan ni..opposite the train station..amik2 gambar la..so mesti la kitorg xnak melepas peluang kn? aktiviti menyebok pon bermula...Then...baru perasan...building ni pelik...


Kan? Design tulang temulang...


Baru la kitorang tahu..ni adalah Casa Batlló...a.k.a. House of bones....


Another view..


Ha...this is the station yang boleh lompat kemana2 tempat....ada banyak sign kat situ kan? Pilih jek la...but make sure station mana nak pergi tu kan..Kat barcelona ni..sekali naik, harga trainnya tetap..xkesah la ko nak turun 1 station je ke or nak turun sampai hujung station..tapi if tersalah naik train, make sure jangan keluar dr station tu..just tengok sign train mana yang sepatutnya and just tukar pathway...but again, pick the right lane...


Sagrada Familia is a large Roman Catholic church in Barcelona, Catalonia, Spain, designed by Catalan architect Antoni Gaudí.


Bangunan ni dikatakan berhantu sbb ia dibuat dr tahun 1882 sampai lah sekarang ni tak siap2 lagi...







The art...details and creepy..huhu..

Lepas aktiviti begambar, kitorg naik smula train and berhenti kat station Catalunya...aku suka sebut tempat ni..pastu feeling2 mcm dlm cerita Maria Mercedes..tehee...

Kalau stop kat Station Catalunya ni, sebenarnya uolz boleh access banyak tempat..contohnya..:


Tempat wajib aku la ni...borong banyak2 T-shirt HRC..tapi tuk sendiri sehelai je la dek non..yang lain org lain order...sales girl ni sgt lah friendly and terbaik!! mcm2 free gift dr HRC dia bg kat aku.. Pastu disebabkan dia ni sgt friendly..aku and hubby dah jadi HRC members.. hahaha...byk benefit sbb kitorg ni kan gilerrr..:)


Hard Rock Barcelona. It is sooooo big! and no sign "Barcelona"..Puas kitorg cari...

From HRC that salesgirl suggest kitorg pergi La Rambla..actually La Rambla mmg dlm list mesti pergi pon.. Sebelah HRC tu je..Ramai giler org dgn stall2 yg banyak...Kat sini la boleh cari souvenir..


1.2 kilometer-long tree-lined pedestrian mall between Barri Gòtic and El Raval..Sangat panjang..

Then we saw a market..wet market I guess at the center of the road...dia mcm tersorok sikit between the buildings.


Tu dia nama marketnye...


Crowded giler....


I don't know what it is..looks like jeruk...


Colourful sweets!!


Also the fruits! look so yummie...:)

Malas nk teruskan masuk ke dalam sbb mcm tak sanggup..lagipun masa awal2 masuk market tu tekak dah kembang dah bila nampak khinzir *sungguhsopan* tegantung2 di depan gerai2 kat situ...eeeeeuuuuwwwww!!!!


Sambung balik jalan...kat sini jugak ada patung2 yang mcm2 rupa...macam2 gaya..ada yang naik basikal...ada yang ala2 alien..tapi surprisingly patung2 tu semua adalah manusia uolzz! xboleh nak amik gambar diorg sbb kalau amik pic saje2 nanti diorg sound..kalau nk amik gambar diorang, of cos la u have to pay first kn? so..kitorg tengok saje lah! So from this picture, we can see the artist with their painting...all of it are gojess!


Columbus Monument, Barcelona...Monument ni terletak kat hujung La Rambla street..and opposite to Port Vell (a waterfront harbour in Barcelona).. Actually sepanjang La Rambla street ni pon ada banyak train station (kepada sesiapa yg x larat nak berjalan kaki la kan)..station2 ni dekat2 semuanya...


Ni dia port nya...selain dr apa yg ada dlm pic ni, ada jugak cruise2 yang gah kat sini...lepaking pon bermula la kat sini...:)


Lots of people...padahal time ni weekdays...kalau weekend mcm mane la ramainye tu kn?


Cool x?? hehehe..


Menikmati panorama...:)


Rilax2 ajeee...

Lepas tu kitorg decide nak ke stadium of Barcelone pulak...Terus amik train yang terdekat...Naik train Line 3..and stop kat Maria Cristina..(If im not mistaken)..then continue walking about 10 minutes (depends on your steps) across the University....


Ha....sampai sudaaaaa...


Tu dia stadiumnya....at first x budget nak masuk pon..tapi mcm rugi pulak kan...(masa ni Champions League Final 2011 belom lagi..)


Ni je tujuan dtg stadium ni...nak sampaikan hajat En.Mito nak beli mafla Final Man U and Barcelona.. tapi hampa...dah check dalam internet ada...tapi bila kat store xde pulak...tipu ah tenet ni!!!

Pastu hubby ajak masuk stadium tu...


Kena la beli tix dulu...ni counter ticket nye...


This is the tix.. 19 euro per head..ni harga masa xde match ape2..kalau ada match mesti mahal lagi kn? kn? kn?


Ok..ni tempat untuk press conference....kat blakang tu ada piala..boleh amik pic dgn piala tu tapi kena pkai photographer yg disediakan..confirm la kene bayar kn? hehehe...


Ni pulak tempat player prepare for the game.


Oh! siap ada jakuzi..but rasenya ni untuk rendam2 kaki je kot..:)


Ha..jangan marah uolzz..tempat urut2 pon adeee...:)


Masa ni memang terasa mcm player giler2 punya...memang setting kat sini siap ade bunyi org sorak2 and suara2 ulasan dr wartawan...syok bangeeett!!!


The field


Cantik giler padang dia...memang jaga kaw-kaw punyee...


Sambung pusing2...try tengok view dr atas pulak..:)


Yess...feeling wartawan..This is the place for commentator...




High technology in there! Impressed!

Then kitorg decide nk ke Catalunya semula...sbb kat situ mcm happening sikit kan...but on the way nak ke station train smulatu..ade 1 spot yang menjadi tarikan tuk kitorg..apa dia? :p


Wow!! Ada photoshoot uolzz! haha...pic ni je la yg boleh aku letak kat sini..lebih2 karang org lain ingat ni blog s*x plak..tamo..tamo..:)

Memang daring itu model..aku rase photoshoot tuk Final match tu kot..model tu siap bergaya dgn mafla Barcelona lagi...Dari bertutup...sehelai2 dia tanggalkan dr badan dia tu..syok kan? kn? hahaha..ok..enuf!

Sambung cite semula..Sampai Catalunya...Lepak2 cari tempat makan...endingnya makan McD jugak...ha..cita pasal McD kat sini..ada kejadian kelakar..Kat sane English memang lah diorg pandang macam sampah..better cakap melayu dgn diorang tu sambil buat2 signal tangan *ala-ala bebual dengan orang bisu*..kalau diorg dengar je English, terus malas nak layan..Tapi kalau mcm fast food ni, kebanyakannya diorg faham SIKIT-SIKIT...ape maksud caps lock tu? Ingat sesuka je ke aku buh caps lock??hehe..

Aku and Hubby nak order 1 set Big Mac and 1 burger Big Macala-carte..xnak set...So dah macam2 gaye buat kat dia dah..Bila susah nk explain kat casher tu..dia panggil manager dia...yang konon2nya boleh paham english. Dah mcm2 gaya jugak dah tunjuk..nk bagitahu tanak set..so dua2 pon setel dgn pemahaman masing2...masa dia hulur burger aku, dia siap tunjuk burger tu tuk aku yang maybe dia cuba ckp "ni la burger yg ko nak tadi tu"..so aku angguk2 aje..smpai kat meja makan, sekali burger tu mmg kosong! sayur xde..sos xde...just ada daging yang dikepit oleh 2 roti..Adoooyyaaaaiii..sabo jek la..dengan hampa aku makan jek la..malas nak berbalah..haha

1 lagi yg kita kena tahu pasal fast food kat europe ni, after we take aur meal, we have to clean up the table...jangan nak ngade2 tinggal je tray kat atas meja..dats y la kalo uolz perasan, mat2 saleh kalau mkn kat McD ke...mesti diorg buang sampah2 tu then letak tray kat tempat tray..:)

Petang tu kat La Rambla Street tu ada 1 group main music...sangat happening and lagu dia semuanya sedap2...


Ni dia..Microguagua...


Dia jual sekali cd lagu2 dia...and kitorang siap beli tau..huhuhu...10 euro..


Kedai yg bernama Kuala Lumpur..Aku try masuk..konon2 nak usha la ape je brg2 Malaysia jual kat sane kn? Rupanya sekadar nama..xde kene mengena langsung dgn KL..

Lepas dah boring pusing2 kat area ni...kitorg pon balik ke hostel smula...So

Day 4 ends here....

1 comment:

Eyra Rizal: Your MUA said...

ADE LAGI BEBERAPA DATE AND TEMPAT KOSONG UTK RAMADAN PROMO MAKEUP CLASS DI SHAH ALAM!! SESUAI UTK SESIAPA YANG NAK MELARAM TIME RAYA NANTI! BELAJAR TEKNIK2 MAKEUP YANG SIMPLE , TAPI GLAM TIME RAYA NANTI!
HARGA BIASA: RM150-RM200
SKRG HANYA RM95 SHJ!!!
time: 10:30-3:30pm
WEEKDAYS: 2/8, 4/8,9/8,11/8,16/8,18/8,23/8,25​/8
WEEKENDS: 30/7,31/7,13/8,14/8,20/8,21/8
SMS TO 016-2128740