Monday, July 4, 2011

Europe trip -Day 1

Hi there! For the first time aku menjejakkan kaki di negara europe..flight ticket dah beli since last December lagi...Air Asia promotion for their new route direct from Malaysia to Paris (Orly airport).Of course we bought return tix..much more cheaper than beli satu-satu kan..:) Last time the tix price was RM1700 per person including charge luggage and also foods.


Yess....Air Asia X..13 hours from KL to Paris...


Us and the seats....nothing special..

Then, as usual, search things to do in Paris...So just ask to the expert...thanks Mr.Google!!! :) plus, discuss with friends yang dah pernah visit Paris..At first, aku decide nak pergi Rome..feeling nak tengok building2 yang gojes2 iteeww... After discuss with Yana, Asila pon ada...Yana told me that..Building kat Rome lebih kurang je dengan other europe country..so Yana suggest kitorg pergi Barcelona (Spain) and Amsterdam (Netherlands)...Then kitorg pon beli la internal tix from Paris to Barcelona to Amsterdam back to Paris..After made some comparison, we decide naik flight from Paris to Barcelona then, flight from Barcelona to Amsterdam and speed train from Amsterdam to Paris..Total internal transportation tu lebih kurang RM700....

About the room, we decided to stay in hostel...Korang pon mesti tahu sebab ape kan? hehehe...Cuma masa kat paris kami dapat 3 star hotel yang murah la jugaaakk.....:) Average harga for 1 night adalah RM200 per person..dapat bayangkan x kalau harga hotel mcm mana pulak?? :P total night= 6 mlm..so RM1200 per person.....

So..tanpa melengah masa lagi...jom layan gambar pulak...


Flight from Malaysia at midnight...so arrived Paris at 1pm (Malaysia time)..Waktu Malaysia awal 6 jam dari waktu Paris. Maksudnya kitorang smpai Paris pukul 8 pagi....:)


From airport to the central, we took train and it cost around 11 euro = RM49(if i'm not mistaken).


This is the name of the train central "Gare du nord"...also known as Paris Nord..So don't be confused. Sebab apa? sebab kitorang pon pernah confuse..ingatkan tempat lain2..rupanya sama saje...:)

Then we decide pergi cari hotel...kat Paris kitorang stay kat Est Hotel..and station metro (train) terdekat adalah Jacques Bonsergent.


Ni dia station metro nya.....

Tapi kitorg x boleh check in lagi sbb awal lagi kan..so kitorg tinggalkan barang2 kat situ..memang ada tempat untuk letak brg2...and most of the hostel or hotel kat sane mmg boleh tumpang letak barang...tp no jaminan la kan..:P

Tanpa berlengah lagi...kami pon berjalan dan terus berjalan...sesat menyesat tu lumrah la kan..dah memang semua x pernah pergi sane..so don't aspect nk betol je kan? Tengok map terbalik pon tu perkara biasa...hihihihi....


Jalan lagiiiii...naik turun train...Then we stop kat station Opera...


The Paris Opera is the primary opera company of Paris, France. It was founded in 1669 by Louis XIV as the Académie d'Opéra and shortly thereafter became the Académie Royale de Musique.

Lepas tu kitorang nk pergi Galeries Lafayette= is a French department store company. Jalan kaki je dr Opera tu... But I don't know why bila kitorg sampai situ..semuanya tutup!! sampai la sekarang ni x tahu kenapa..macam pelik pulak...public holiday ke? tp perlu ke shopping mall pon tutup? huhuhu...so sambung balik jalan2..:)

Tanpa membuang masa lagi...terus la ke tempat wajib kan? Apa dia?


Yezzzaaahhhh.....The closest Paris Metro station to the Eiffel Tower is Champ de Mars / Tour Eiffel on line RER C. Other Metro stations close to the Eiffel Tower include Ecole Militaire on Line 8, and Bir-Hakeim on Line 6.


Love this pic! The tower as a background...


The Seine river.


Sangat TERUJA babe!


Terus rasa nak menyebuk "apesal ramai2 beratur kat sini ni?? Ada makan2 free ke??" hihihi..rupa2nya diorg beratur nak merasai keindahan Paris dari atas tower..Indah ke?? :p Paris memang indah khabar dari rupa uolzz...:(

Kalau naik lif...around 15 euro so kitorang pon kecewa...mahal sangat(bila convertkan ke RM) Dengan rasa kecewa..kitorang jalan lagi..pastu ada lg 1 counter yg sikit orangnye..kitorg pergi la jengok..eh..boleh menapak naik tangga laaaa...and cost nya 4 euro sahaja...Menapak pon menapak lah....:)


BESI


1st bridge...rest kejap pekene coffee panas...so sejuk kat atas ni...ingatkan nk sambung menapak lagi..tp x larat..sejuk + tired already..:)


View from the 1st bridge....


Time to turun...sejuk sgt so terpaksa pakai hood...


Oh! macam pernah ku lihat bangunan 2 batang yang mencanak ni..tapi di mana ya?? :p


Hairy leg horse..mcm pakai boot pulak..boleh naik kalau berminat..tapi harganya idok la keme tahu....:)


Meneruskan perjalanan dan bergambar sakan..pic lompat2 haruslah ade kan?


Nak tunjuk kesenian dalam mengambil gambar..:)


My boo and me...:)


Oh! terbaik lah...credit to photographer..(puji diri sendiri..pfffttt...)


I don'tknow what it is..but there are many tulisan around the world kot..rumi ada...jawi pon ada...


Makan time...apa yang ade? yang murah dan mengenyangkan?? Yeeeee...Mekdi!!!! and the most reason why McD is "free wifi"...:)


Perot kenyang...hati senang...so we decide nak jalan2 lagi..and this is the place yang wajib kami pergi bila sampai di negara2 orang...Hard Rock Cafe...Aku mmg pengumpul setia t-shirt bling2 dia tu..tp kat Paris stok bling2 dah habis..then aku pilih yg classic aje....:(

Sudah penat berjalan...kami pon pulang semula ke hotel sbb td xboleh nk check in lg kan..takut karang lewat2 sangat booking cancel pulak...


Ni dia rupa bilik kami...nyaman...:)


The bilik air kecik je...tapi selesa...:) and everything was fine...so this hotel is highly recommended...

Kitorg duduk bertiga and biasanya kat sane dia charge per head..untuk 1 malam, lebih kurang 25 euro = RM110...we stayed for 2 nights = 50 euro per person...

Disebabkan siang kat sana sangat panjang (dari 5 pagi hingga ke 10 malam)..so xde la kitorg nk terus melekat kat bilik kan? Kitorg mandi2 dulu and bersiap untuk keluar smula..maklum la..seharian berjalan x mandi kn?? haha..

Our next destination:


Disneyland!!!! Masa ni dah pukul 9 malam dah..still cerah lagi kn??







Ok...kat sini tumpang jejak kaki je...mmg xde plan nak masuk...mahal woooo...lagipun masa kat Hong Kong hari tu kan dah pernah masuk kan..so I'm sure kat mane2 pon semuanya same...:)

Then hari pon dah gelap...kalau x silap, last train kat sana pukul 11 mlm kot..so kitorg pon pulang la ke hotel...dan berehat....:)
Day 1 ends here.....

2 comments:

❤ ᶰᵉᵉˢᵃ ᶠᵉʳʳᵉᶤʳᵃ ❤ said...

best nyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! jelez jelez jelez!!! ehhehe

hazwah amin said...

Yang bestnya sbb boleh pakai baju sejuk...hahaha...:)