Tuesday, August 23, 2011

Small birthday celebration at HRC KL


Ok..aku ade cerita pasal last 13/08/2011 kitorang berbuka puasa beramai2 kat HRC KL kan? Tak ingat sila click sini so haritu juga lah aku genap 26 tahun..*no tu betol2 buat aku rase macam..eh...banyaknye no umur aku..* tapi xpe...yang penting jiwa babe...hehehhe

Selepas semua dah kenyang dengan makanan masing2, tiba2 waiter HRC menatang sebiji cake beserta lilin and tanpa segan silu mereka menyuruh aku and Hizami naik ke atas kerusi...Aku pon tanpa segan silu naik la....And baru ku tahu suamiku dah plan dah nak buat celebration sikit...ohh.....how sweet lah my husband ni! Likey! likey! Actually birthday Hizami was on the next day..tapi sekali harungkan aje...:)
 
So dalam entry ni aku just letak sekelumit video masa celebration itu berlangsung....semua guest memang sporting! thanks to all of u guys!!! mmmuuuaaaahhhhh....
video
Terharu sebentar...
Ok...itu sahaja...adiosss...B-)

Friday, August 19, 2011

Sambungan cerita Europe Trip

Tumpang lalu kat sini..untuk sambungan Europe Trip Day 6, sila click di sini


Monday, August 15, 2011

Berbuka puasa di Hard Rock Cafe KL

Last Saturday (13/08/2011), we (hubs n me n Putrajaya friends) were decided to break our fast at Hard Rock Cafe KL. Mula-mula banyak suggest tempat2 lain..tapi ada yang mahal and 1 tempat tu merupakan favourite place la each time nak berbuka puasa ramai2...Nasi Ayam Chee Meng yang terletak di Bukit Bintang...Disebabkan dah biasa sangat kat sana...so final decision was HRC!!! Yuuuuhhhuuuu...:)


3 course set dinner with dates and drinks...Starter, main course, dessert and free flow drinks...:) RM40++ per pax..

Ok..jom layan gambar2 makanan kat sana k?


Dates and kuih2 melayu...lupa nak capture before berbuka..so tinggal yang ini aje lah..:)

Starter:


Grilled tomato and spicy chicken salad...pilihan suamiku...Kalau kita org perempuan yg makan, the sour taste tu just nice...but org lelaki ckp "masamnyeee..."


Pilihanku.....soup of the day...aku x tahu apa nama soup ni..tp sedap! aku suka..yang penting based on chicken jugak la...:)

Main course:


Panfried fish with spicy 'percik' sauce....


Fried chicken in thai sauce...(Hub pilih yg ni...)


Indonesia style black pepper beef...(this mine!)


'Monte Cristo' cheeseburger.....

Dessert:


Haagen Dazs ice cream and sago gula Melaka...Ice cream boleh pilih 1 je...either vanilla or chocolate or strawberry... Me amik ice cream strawberry and hubs amik sago gula melaka...:)

Free flow drinks:


Ice lemon tea...(Mine)


Cincau (Hub's)

Ada juga air soya....gambar x amik pulak...

Selepas upacara makan2 ni...aku dikejutkan dengan kehadiran waiter yg membawa cake bersama2 beliau...waaahhh....me rasa sgt tak sangka...that cake was for my birthday!!! Cerita pasal the small celebration nanti aku post dlm next entry ye...

Sedap pulak tengok gambar2 makanan ni kan? tahan...tahan...ada 4 jam je lagi...u can do it! *ceh..kaw ingat kaw kecik lagi ke nak pakai ayat tu konon2 nak pujuk jangan tinggal puasa..* :p




Wednesday, August 10, 2011

Dim Sum


Hello everyboddeeehhh *percubaan menceriakan si pembaca*.. 2 malam yang lepas...hubs and me berbuka puasa di mamak presint 8 Putrajaya...mamak ni la tempat lepak untuk manusia2 yang bengong dan aku boleh pulak ter'join'..haisssshhh....tak perlu lah aku nak cerita kebengongan masing2 sebab terok sangat...tak cukup page nak terangkan nanti..:p Nama kedai mamak tu pon sampai sekarang aku x tahu walaupon boleh dikatakan hari2 pergi mengisi masa lapang kat situ...kiranya boleh dikatogerikan sebagai HOBI... Tapi golongan2 bengong ni menggelarkan kedai tu dengan nama ALI....tapi aku sure nama tu tiada kaitan dengan ALI...

Berbuka kat ALI bukanlah bermaksud kami makan makanan rutin di mamak...kami tapaw makanan dulu kat param pastu berbuka di situ...kami beli makanan2 ringan aje..seperti nasi kerabu, nasi ambeng, nasi lemak ayam berempah dan juga nasi beriyani... sebenarnya tapaw kuih muih and mertabak Keramat yang dijual di PKNS Bangi...Bukan sebab diet...sebab kami plan nak ke Uptown lama yang kat Damansara tu nak pi makan Chicken Sizzling kuah Lanun...perghhhh!!! merecik2 babe! Kalau masa dulu2 aku makan kat situ harga kat situ la paling murah...RM7.50 including ayam+fries+coleslaw..tapi sekarang harga dah naik..RM9 tapi still murah la kan compared to other restaurant...

Tengah duduk2 order apple juice..tetiba terpandang sebuah kedai yang terletak di sebelah kedai Lanun ni...

"Eh...kedai baru la...."

Hati ku melonjak kegembiraan (hati je taw....aku behave lagi...) bila nampak kedai tu jual dim sum...awal puasa hari tu aku duk usha sana sini kat mana nk dapat dim sum yang sedap and harga berpatutan..sebelum ni aku try kat Papa Rich..sedap memang sedap tapi harga boleh tahan mahalnya (not good not good)....


Ni dia kedainye...Olo-olo dim sum....1set (3 pieces) RM3.50 aje...


Sorry la....makanan yg ku order x sempat nak amik gambar...cepat je dim sum ni semua masuk dalam perut aku...hehehe....

Ok..kepada penggemar dim sum ataupun baru nak try or tetiba rasa nak makan ke...sila lah ke sini...Uptown Lama Damansara...

Selamat mencuba! :)





Wednesday, August 3, 2011

Salam Ramadhan 2011

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh......*jawab jangan tak jawab*

Saya (bahasa diri yang lebih sopan dari sebelumnya) rasa tidak terlewat lagi untuk mengucapkan selamat menyambut Ramadhan, bulan yang penuh keberkatan... Bulan ni juga lah merupakan bulan yang paling sesuai untuk mengumpul pahala..tapi bukan saya nak kata bulan lain tak boleh kumpul tau...Sebabnya...bulan ni lah bulan di mana kita semua boleh mendekatkan diri dengan yang Esa tanpa sebarang gangguan dari Syaitonirrajim......



Tahun ni kita start puasa pada 1 Ogos 2011...

And for the first time aku saya menyambut Ramadhan sebagai seorang isteri...memang mencabar...antaranya:

1. Dulu- zaman bujang duduk menyewa..mmg jarang sekali aku bangun sahur sebab tidur memang segala2 nya.. Kalau bangun pon just minum air then tidur balik..:)

Sekarang- Berani la nak sambung habit lama tu kan...kalau tetiba nak rase kaki suami kat muka silakan lah..haha...jangan setakat nak minum air...mestilah kena masak kan? hadooyyaaaii...:p

2. Dulu- Kalau duduk rumah parents, mak kejut bangun sahur (tu pon kalau aku rajin nak bangun).. Duduk temenung mengadap makanan dengan harapan "mak...suapkan laaaa...." semua dah tersedia atas meja makan...

Sekarang- Dah duduk rumah sendiri...harus bertungkus lumus memenuhkan meja makan yg mulanya kosong sampailah meja tu full dgn makanan *ok ni tipu*..Sila jangan membazir...hehe..Lepas tu turn kita pulak mengadap suami yang termenung tengok lauk...hehehe

3. Dulu- Mak selalu bekalkan sambal (bilis + kentang + kacang) *teori Math: selesaikan di dalam () dulu..teehee.. Pastu ratah la makanan itu bersama rakan2 sahur yang lain....Biasanya sambal ni boleh bertahan smpai lah hari terakhir sahur..sebab aku memang jarang bangun sahur (diulangi)..:p

Sekarang- Mak tapaukan lauk tuk sahur keesokan harinya...mak kata "tak kan nak bagi laki kau ratah sambal tu lagi kan? unsenonoh betol!"


Ok..tu je kot list yang ada..baru 3 hari berpuasa as a wife kot...


2 days before puasa hubs and me balik Johor bertemu mak dan ayah.. Sebelum kami balik semula ke KL, mak dah tapaukan rendang ayam, cekodok pisang dgn kuih kasturi...cekodok pisang ngan kuih kasturi tu kitorang dah "balun" dalam kereta lagi...so sahur keesokannya just panaskan rendang ayam tu...Fuh...selamat sudah sahur pertama...

Hari pertama puasa kami berbuka di Putrajaya..rumah in law...MIL tak berapa nak sihat so kami pergi param (Pasar Ramadhan) kat Putrajaya and tapau Yong Tau Fu and Mertabak Keramat (terbaik lah mertabak ni..tak sia2 beratur panjang)...MIL ada masak kari daging.... Masa kami nak gerak pulang ke rumah, MIL tapaukan pulak kari daging..so next sahur just panaskan kari daging itu....fuhh...selamat lagi! :P

Hari kedua hubs suruh saya masak tuk berbuka..and menu yg duk berlegar2 dlm kepala ni adalah sup ayam!!!! :) Hubs pulang membawa kuih muih sket..

Memang masak sup ayam ni lebih sebab boleh terus buat makanan tuk sahur kan? tapi tapi tapi....

Hari ni...saya missed sahur...sedar2 dah pukul 7.30a.m.. sedih...sedih mengenangkan x dapat makan sup ayam lagiiiii:( *ok..ni first time aku rasa sedih sebab tak bangun sahur* hehe...

Menu tuk berbuka hari ni masih samar2...mungkin ayam masak merah or sambal udang...hurmm...menarik jugak tu...

Ok la uolzzz... semoga ketemu lagi di lain entry...da....