Thursday, October 14, 2010

Disneyland Hong Kong

Second trip aku ke Hong Kong pada 19 - 26 September 2011.. Sebab ke sana?? Same like the previous one...Kerja..kerja..kerja.. Bulan April hari tu aku g sana attending SEAD Course 2011 di Cyberport HK...Balik dari HK, kami diberi assignment dan wajib hantar setiap bulan..May..June..July..and August... Kiranya September kena pergi semula ke sane untuk penutup la...so aku berjaya mendapatkan segulung certificate (biar bunyi macam gempaq..tee heee)..Kalau nak diikutkan course tu sampai 24 September je (Jumaat)... Tapi aku mintak kat boss aku nak stay sampai Ahad.. Sebab maybe pasni takde la aku nak g sane lagi kan? Mula2 plan ramai2..kawan2 semua nak ikot..sampai masa...semua x jadi..So yang setia menemani aku adalah Encik B ku.....:p Dia datang lambat sikit... 22 Sept. malam baru dia sampai...

Malas nak bercerita panjang... Hari Sabtu kitorang decide nak pergi Disneyland Hong Kong... Syok woooo.....Biarlah gambar2 kat bawah jadi peneman aku tuk bercerita...kalau tak korang semua mesti menguap baca kan?? Aku sendiri dah bepuluh2 kali menguap ni..hnnsss..hnnnssss....


Encik B beraksi di pintu masuk.....


Korang turun je dari train disneyland, jalan sikiiittt...terus jumpa mickey berjoget2 atas whale tu..So..siapa tak rasa nak beli tiket tapi nak ade gambar2 kenangan di Disneyland HK, boleh la amek pic macam 2 pic contoh di atas...tapi...tapi..tapi... rugi la kalau dah sampai tapi x masuk kan???? hihihihihi...:p


Ni adalah tema untuk bulan September... Halloween Month.. kiiii kiiii kiiii kiiii kiiii (bunyi macam hantu x??) Sila hangguk!!!!
Ni adalah pintu masuk...counter ada banyak kat luar pintu masuk ni..tapi harus berhati2 ye...banyak ulat2 ticket..nak jual kat orang..tapi tak reti cakap omputih...ntah pape...cing cong ceng jek yang aku dengar..ignore sindiket2 seperti ini..kelak kaw akan merana...

Harga tiket HKD350, ikut currency skang lebih kurang RM140/person....





Nak amik gambar dengan disney2 characters.. Ada banyak tempat..Korang kene pergi dapatkan peta disney ni..Tempat ni sangat besar hokay!!! Perlu peta...Dalam peta da ade tunjuk kat mane character2 disney ni ada tuk bergambar dengan dia...

Ni masuk2 je terus nampak Mickey and Minnie Mouse.. So ramai giler terus nak amik pic dgn diorang..last2 aku give up..so..xde la bergambar dengan diorang..Next!!!!








The only one of Disney Character yang dapat kitorang amik gambar..Alice in Wonderland....Kebetulan orang beratur tak berapa nak panjang la kan....


Toy Story


Lilo and Stitch


Beauty and The Beast




First show...Sangat gempaq...yang tak best...diorang bercakap2 tu bahasa cina...so..xpaham la kan...Bila time2 nyanyi tu best la..sebab diorang nyanyi lagu2 disney.....

Show2 macam ni memang ade banyak...korang kene pandai manage pukul berapa nak tengok show yang mana satu...pastu next show nak g tengok kat mana... semua timetable show ada tertulis di peta disneyland.......



Small World..Semua patung comel2 dalam ni...


Sooo amazing!!! They are so cute and moving together with the music.......


Perjalanan dalam ni kene naik sampan...and on the way out, terperasan benda ni..macam biasa ku lihat tapi di mana ya??? huhuhu....




Ha..amik kaw..macam2 permainan ade..main lah kaw puas2..xde sape nak marah....


Fuuuhhhh...rehat kejap...nak tercabut kaki rasanya...dah la kat HK semua nak kene berjalan kaki...pastu disneyland ni pon bapak lah besarnya...tapi..tapi..tapi..aku masih tegar memakai sandel bertumit tinggi..kaw mampu???? haha... (Aku lupa nak bawak selipar or sport shoes la..)


Same pose....


Donald Duck 3D show....Ni sebelom masuk..tengah tunggu pintu hall tu terbukak je ni.... Memang best!!! rase nak pegang2 donald tu dia duk berjoget2 depan mata..memang berbeza dengan movie2 3D.. Lepas tu siap ade rase air terpancut2 dari seat depan konon2 donald percikkan air kat muka kita la...tapi memang macam real...yang air terpancut tu memang real la kan...syok2!!!!!!




Satu lagi tempat yang suka main pancut2 air...Kali ni dia ikut music..basah pon basah la..asal aku dapat amik gambar ngan korang..hahaha









Gambar-gambar di adventure world..Yang ni pon sangat best..ingatkan biasa2 jek..rupa2nya best giler...pengalaman yang tak dapat dilupakan... and 1 more thing...masa pergi sini kene beratur gak tuk naik sampan ni...mestilah kitorang pilih line yang pendek kan?? so bila dah duk dalam sampan tu, baru la kitorang perasan..yang kitorang duduk kat line tuk orang2 HK...so sepanjang perjalanan tu kitorang dengar la guider tu cong ceng cong ceng..diorang gelak..kitorang gelak lagi kuat dari diorang..hahahahaha....Semuanya fake kat sini...tapi nampak real giler.....


Show time!!! perarakan....



















Along the street..banyak kedai2 souvenir...pilih..jangan tak pilih...Kitorang beli freeze magnet yang boleh letak pic kitorang dalam tu...bukti kitorang pernah ke Disneyland HK..hehe...:p Untuk boss yang baik hati, aku belikan mug besaaarrr...


Pose selagi boleh......


Good bye Disneyland!!! Actually korang boleh stay sampai malam...jangan risau dengan public transport kat sini...tak perlu tunggu lama2 pon....kat HK public transport sangat efficient.....Kitorang gerak petang2 sikit sebab plan nak pergi tengok symphony of light di Tsim Sha Tsui.....:)


Sementara menunggu train sampai...duduk dulu la...lengoh wooooo.....

Untuk ke disneyland...korang ambil train ke Tung Chung... Tapi berhenti kat Sunny Bay..Satu2nya station untuk sesiapa berhajat nak ke Disneyland...So turun2 je..exchange train..tunggu la sampai train disneyland sampai...Macam mane nak tahu train Disneyland sampai?? Oh..mudah sahaja ye...abang2...kakak2 boleh lihat semua decoration dalam train tu berunsurkan disneyland...contoh tingkap train bentuk muka mickey....

K la..duk sebuk cakap kaki aku lengoh masa jalan2 kat sane, ni jari jemari aku yang lemah gemalai ni pon dah lengoh jugak..huhuhu..Lepas ni aku akan bagi tips untuk sesiapa berhasrat nak ke Hong Kong ye....Take Care!!!!

tata..titi..tutu..

3 comments:

AMIRA IS MIRA said...

seronok la ea kak wa..asyik jalan sana dan sini..

Syikin Asril said...

bila mau perth???

hazwah amin said...

mira: ade duit boleh la nak berjalan kan...kalau tak bejalan maksudnya takde duit la tu...hehehehe

diex: jom la weh..bulan 5 tahun depan kita g perth ek..tapi promotion dah tutup...tapi..tapi...mesti akan ade promotion lagi kan?? hehehehe